3 oktober 2016

Examentraining in De Efteling

Voor een leerling in klas 4 van het VMBO staat het hele jaar in het teken van het examen.
Wil je succesvol het examenjaar doorkomen dan is een goede voorbereiding natuurlijk belangrijk.

Voor het vak Natuurkunde (Nask1) zijn we op bezoek geweest in de Efteling om alle theorie eens in de praktijk te testen. Dat begon al in de bus. Welke energiesoort zit er eigenlijk in de diesel waar de bus op rijdt? En wat is de gemiddelde snelheid van de bus over de gehele afstand? Je wilt natuurlijk zelf bepalen hoe hoog de snelheid van ‘De Baron 1898’ precies kan worden onderaan de vrije val. Als je de hoogte weet van deze attractie kun je berekenen hoe hoog de snelheid onderin kan worden. Hoe lang duurt de vrije val nu werkelijk? Wij weten het nu.
Hoeveel elektrische energie is er nodig om het parcours van de droomvlucht af te leggen? Hoe lang duurt die ‘droomvlucht’ eigenlijk. In ieder geval veel korter dan op internet wordt beweerd. Weleens in Villa Volta geweest? Wij hebben gemeten hoe erg ons leven op z’n kop heeft gestaan tijdens het bezoek.
Precieze metingen en complete berekeningen maakten dit bezoek tot een echte training voor de eerstvolgende toets. Leuk dat we ook nog voldoende tijd over hadden om de overige attracties te testen. Na de opgedane kennis en de mooie herinnering kijken we nu allemaal al weer uit naar de volgende les Natuurkunde.