26 februari 2016

Excursie naar Amsterdam

Op 18 februari zijn bijna 70 leerlingen uit 3VMBO op excursie geweest naar Amsterdam voor een mooie combinatie van een excursie voor de exacte vakken en het vak geschiedenis.

Aangekomen in Amsterdam, brachten we eerst een bezoek aan NEMO. Op allerlei manieren is hier iets over krachten, katrollen, energie en belangrijke informatie over ‘leven’ te ontdekken. Hoe wordt een brug sterker? Wanneer heb je de minste kracht nodig bij gebruik van een katrol? Welke stoffen zijn belangrijk bij het bouwen van cellen? Maar ook; welke belangrijke onderdelen zitten er op die nieuwe elektrische vervoersmiddelen? Hoe de ene vorm van energie wordt omgezet in de andere vorm van energie hebben we kunnen zien in de demonstratie van de kettingreactie.
Daarna was het tijd voor een wandeling door Amsterdam. De route liep langs allerlei gedenkplaatsen uit de tweede wereldoorlog die te maken hebben met de Jodenvervolging. We zijn naar binnen gegaan in de Hollandsche schouwburg vanwaar veel Joden zijn gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Verder zagen we o.a. het Auschwitz monument en vervolgens hebben we het plein tegenover het Joods Historisch museum bezocht waar het beeld staat van de Dokwerker.
Daarna was het tijd op weer te keren naar school, na een leerzame dag in Amsterdam.