7 januari 2016

Excursie naar Delft

Het was spannend dinsdagochtend 17 november j.l. voor we vertrokken naar Delft met de leerlingen uit 2d en 2e van Calvijn. “Houden we het droog en mogen we de toren van de Nieuwe Kerk¬†beklimmen?” Dat is namelijk alleen mogelijk wanneer het weer het toelaat. En met de afgelopen herfstige stormachtige dagen was het dus even afwachten of we de toren op mochten.We konden zonder probleem de toren van de Nieuwe kerk beklimmen en konden genieten van het mooie uitzicht en onze conditie bijwerken; 376 traptreden….

In de Nieuwe Kerk staat het praalgraf van Willem van Oranje en is de grafkelder van de Koninklijke familie. Dat spreekt tot de verbeelding; zeker ook omdat er een medewerker van de Nieuwe Kerk bereid was uitgebreide toelichting te geven over de grafkelder.

Tegenover de Nieuwe Kerk staat het stadhuis van Delft. In dat stadhuis was vroeger een gevangenis. Daar is waarschijnlijk Baltazar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje, gemarteld. We kregen van een gids uitleg over de verschillende martelmethoden die in de 16e eeuw in gebruik waren. Voor velen sprak dat erg tot de verbeelding.

In het museum het Prinsenhof is een permanente tentoonstelling over het leven en sterven van Willem van Oranje. Het is een mooi opgezette tentoonstelling die heel mooi aansluit bij wat we in de les over Willem van Oranje besproken hebben.

Verder mochten de leerlingen Delft verkennen, hun angst overwinnen en zomaar mensen aanspreken over hun kennis van Johannes Vermeer. Wij hadden een superleuke dag in Delft!