11 mei 2016

Excursie naar Geofort

Op woensdag 20 april zijn we met de leerlingen uit 2-vmbo van Calvijn op excursie geweest naar het Geofort te Herwijnen. Dit hebben wij gedaan vanuit de vakken geschiedenis en aardrijkskunde.

Het fort is een onderdeel van de nieuwe Hollandse Waterlinie en is nog grotendeels in de originele staat bewaard gebleven.
Het oude fort heeft inmiddels zijn functie als verdedigingswerk verloren ( het is zelfs nooit als zodanig gebruikt), maar er is voor gekozen om er een educatieve plek van te maken voor leerlingen uit het basis – en voortgezet onderwijs.
Op het Geofort valt veel te zien en te ontdekken! Zo konden de leerlingen zien hoe onze planeet eruitziet onder het aardoppervlak door middel van een spectaculaire animatie, wat een aardbeving doet met de hoge gebouwen in onze steden én wat je ziet als je uitzoomt vanaf de aarde tot vele lichtjaren vanuit de ruimte. Al deze opdrachten werden gedaan vanuit de oude vertrekken van de soldaten die hier ooit verbleven. Buiten konden de leerlingen op een uitdagende manier aan de slag door middel van bijvoorbeeld het varen met een vlot naar een eiland in de vorm van Nederland, waar ze vervolgens informatie over de hoogteligging van Nederland konden vinden. De leerlingen hebben ook hun weg moeten vinden door een doolhof met alleen een bepaalde geur als wegwijzer. Verder is er ook een doolhof waar de verschillende elementen worden toegelicht.
Gelukkig zat het weer ook erg mee, dat is natuurlijk erg mooi aangezien een groot gedeelte van de excursie zich ook buiten afspeelde! Het was kortom weer een leuk en leerzaam bezoek aan het Geofort.