20 april 2018

Globaland 19 en 20 april 2018

Op donderdag 19 en vrijdag 20 april hebben de leerlingen van 2-VMBO meegedaan aan project Globaland, een spannend simulatiespel

De mensen van stichting cross your borders (www.crossyourborders.nl) kwamen bij ons in school en namen twee dagen lang de lessen over. Tijdens dit uitdagende en vakoverstijgende (geschiedenis en staatsinrichting, economie en aardrijkskunde) project werkten de leerlingen in groepjes aan het besturen van hun eigen fictieve land. De leerlingen kregen zogenaamd geld te besteden dat ze uit moesten geven aan verschillende ministeries in hun land. Het belangrijkste doel van dit project was om leerlingen bewust te maken van waar onze producten vandaan komen en wat de gevolgen hiervan zijn voor de mensen die deze producten maken. Vaak zijn dit jongeren van hun eigen leeftijd (of jonger!) uit landen zoals China, Vietnam en Bangladesh.
Het spel bestond uit verschillende rondes, elke keer met een andere activiteit. Zo werd er een rollenspel gedaan, protestliedjes gemaakt (en gezongen!), gediscussieerd en overlegd. De tussenstand werd bijgehouden in een apart lokaal met de ranglijst op een groot scherm. Uiteindelijk heeft een groepje uit klas 2B gewonnen. In hun land heerste vrede en vrijheid, maar ook hadden de mensen voldoende werk en onderwijs. De leerlingen hebben enthousiast meegedaan en veel meer inzicht gekregen over wat er allemaal in de wereld om ons heen gebeurt, ook op het gebied van mensenrechten. De winnende groep krijgt een klim-experience” in Dordrecht kado!